Αρκετές φορές κατα την ανακατασκευή του μπάνιου η την δημιουργία νέου τίθεται το δίλημα στον καταναλωτή τι να επιλέξει ανάμεσα σε κτιστό πάγκο η έπιπλο μπάνιου.

Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι έχουν ανάγκη δημιουργίας αποθηκευτικών χώρων κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί και στις δύο περιπτώσεις. Η επιλογή θα πρέπει να γίνει με βάση την χωροθέτηση των αντικειμένων στον χώρο και φυσικά με το μέγεθος του μπάνιου. Υπάρχει περίπτωση το μπάνιο να είναι μικρό και αυτό να μας οδηγήσει στην κατασκευή κτιστού πάγκου για καλύτερη ενοποίηση των όγκων. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις η αισθητική του μπάνιου μας οδηγεί στην τοποθέτηση επίπλου μπάνιου ιδίως σε περιπτώσεις όπου θέλουμε να δώσουμε στον χώρο μία πιό minimal αισθητική.

Γενικά δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας τον οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε σε κάθε περίπτωση. Σημαντικό είναι να γίνει η σωστή μελέτη του χώρου με βασικό στόχο την όσο το δυνατόν υψηλότερη λειτουργικότητά του.

ΚΤΙΣΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣ

Ανάλογα με την μορφολογία του κατασκευάζεται από μπετόν η Ytong η ακόμη και από ανθυγρή τσιμεντοσανίδα. Σε αρκετές περιπτώσεις όπου έχουμε μεγάλα ανοίγματα γίνεται χρήση και μαρμάρου το οποίο επενδύεται με πλακάκι η ψηφίδα ανάλογα με τον σχεδιασμό του μπάνιου. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ο κτιστός πάγκος συνοδεύεται από την εγκατάσταση επιτραπέζιου η ένθετου νιπτήρα. Εάν εγκάρσια στον πάγκο το μήκος του μπάνιου είναι μικρό προσέχουμε το πλάτος του να μην υπερβαίνει τα 40 cm. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται η τοποθέτηση επιτραπέζιου νιπτήρα σε συνδυασμό με επίτοιχη εντοιχισμένη μπαταρία. Μία λύση σύμφωνα με την οποία δεν χάνουμε καθόλου από τον ωφέλιμο χώρο του νιπτήρα και ταυτόχρονα έχουμε την οικονομία του χώρου που επιθυμούμε.

Η λύση του κτιστού πάγκου προτιμάτε σε αρκετές περιπτώσεις όπου έχουμε την τοποθέτηση πλυντηρίου στο μπάνιο. Ο σωστός σχεδιασμός του πάγκου βοηθάει πάντα στην απάλυνση του όγκου του πλυντηρίου και στην εναρμόνηση του με τον υπόλοιπο χώρο. Η ανάγκη για αποθήκευση μπορεί να ικανοποιηθεί με την τοποθέτηση ειδικών ερμαρίων κάτω από τον πάγκο, τα οποία λόγω της θέσης τους είναι απολύτως προστατευμένα από την υγρασία.

Σε κάθε περίπτωση όπου έχετε αποφασίσει την δημιουργία κτιστού πάγκου αποφύγετε τις υπερβολές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα.

ΕΠΙΠΛΟ ΜΠΑΝΙΟΥ

Η πιό διαδεδομένη περίπτωση στα μπάνια είναι αγορά και τοποθέτηση επίπλου μπάνιου σε συνδυασμό με νιπτήρα επιτραπέζιο, επικαθήμενο η ένθετο. Αυτή η λύση μπορεί να προσφέρει άφθονο αποθηκευτικό χώρο και σίγουρα η επιλογή μέσα από μία μεγάλη ποικιλία μοντέλων, αποχρώσεων και τιμών κάνει την τελική απόφαση πιό εύκολη. 

Τελευταία η τάση είναι στην εγκατάσταση κρεμαστών επίπλων μπάνιου, κάτι που καθιστά εύκολη υπόθεση τον συχνό καθαρισμό του χώρου και δίνει στο μπάνιο ένα πιό ανάλαφρο αποτέλεσμα. Ιδίως σε περιπτώσεις όπου ο χώρος είναι περιορισμένος κατευθύνεται την επιλογή σας στην εγκατάσταση κρεμαστού επίπλου.

Βέβαια το μειονέκτημα αυτής της λύσης έγκειται στο ότι τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης καταφεύγουμε όλο και περισσότερο στην αγορά οικονομικών μοντέλων τα οποία αναλογικά έχουν και χαμηλότερη ποιότητα κατασκευής. Σε αυτη την περίπτωση σκεφθείται σοβαρά την κατασκευή κτιστού πάγκου σε συνδυασμό με ερμάριο κάτω από αυτόν. Μία λύση που προστατεύει την κατασκευή μας σε βάθος χρόνου.