Ένα από τα καλύτερα υλικά για την επίστρωση εξωτερικών δαπέδων είναι σίγουρα το πλακάκι.

 

Σήμερα με την ελέλιξη στην βιομηχανία πλακιδίων υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες λύσεις, που μπορούν να ικανοποιήσουν και τις πιό δύσκολες απαιτήσεις. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης κεραμικών πλακιδίων είναι πολλά, όπως ευκολία στην συντήρηση, άπειρες διακοσμητικές λύσεις, ευκολία στην τοποθέτηση κα. Όμως όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που αναφέραμε παραπάνω μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μειονεκτήματα εάν δν επιλέξουμε τον σωστό τύπο πλακιδίου σε σχέση με την τοποθεσία της κατοικίας. Εάν πχ θέλουμε να επιλέξουμε ένα πλακάκια για εφαρμογή σε κατοικία η οποία ανήκει σε περιοχή χωρίς έντονες καιρικές μεταβολές ( χαμηλές θερμοκρασίες ), τότε μπορούμε ευκολότερα να επιλέξουμε πλακάκια δαπέδου χωρίς να έχουμε μελλοντικά προβλήματα. Εάν όμως η εφαρμογή τους πρόκειται να γίνει σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα τότε θα πρέπει η επιλογή μας να γίνει με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε προιόντος.

Συνήθως σε μία ανακαίνιση που κάνουμε στην κατοικία μας η βεράντα είναι το τελευταίο χρονικά σημείο όπου θα επέμβουμε και αρκετές φορές υπάρχει οικονομική στενότητα λόγω του κόστους για την υπόλοιπη κατοικία. Έτσι αποφασίζουμε να διαθέσουμε τα λιγότερα χρήματα από αυτά που θα έπρεπε. Αυτό οδηγεί στην επιλογή οικονομικών λύσεων και είναι πάντα σε βάρος της ποιότητας των πλακιδίων, αφού επιλέγουμε πλακάκια οικονομικα και χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές. Αυτό οδηγεί σχεδόν πάντα στην δημιουργία προβλημάτων όσον αφορα την αρτιότητα του δαπέδου και την αντοχή του σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι παράγοντες που θα πρέπει να επηρεάσουν την επιλογή μας είναι

ΤΙΜΗ

Δυστυχώς σήμερα λόγω της περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας, ο συγκεκριμένος παράγοντας έχει πρωτεύουσα σημασία. Εάν έχετε επιλέξει λόγω budget, την διάθεση περιορισμένου ποσού για τα πλακάκια του εξωτερικού χώρου είναι καλύτερα να επιλέξετε πλακάκια με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά χαμηλής τιμής ( Β’ Διαλογής ). Αποφύγετε να επιλέξετε πλακάκια Α’ Διαλογής αλλά χαμηλής τιμής γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτό είναι σε βάρος της ποιότητας.

ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας ο οποίος και πρέπει να επηρεάσει την τελική σας επιλογή. Ζητήστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προιόντος και βεβαιωθείται ότι ο συντελεστής είναι μικρότερος από 0.5% σύμφωνα με την οδηγία ISO 10545-3. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το πλακάκι έχει χαμηλή υδατοαπορηφητικότητα, και σε περίπτωση βροχής δεν θα εισέλθει νερό στο εσωτερικό του. Σε περίπτωση που συμβεί το αντίθετο και σε περίπτωση παγετού κατά τους χειμερινούς μήνες είναι σίγουρο ότι το πλακάκι θα διαρραγεί και θα χρειατεί η αντικατάσταση του.

ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΘΡΑΥΣΗ

Εάν πρόκειται να γίνει επίστρωση δαπέδου αυλής δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον συντελεστή θραύσης. Σύμφωνα με την οδηγία ISO 10545-4 αυτός ο συντελεστής θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 1700 Ν.

ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΚΑΜΨΗ

Η αντοχή σε κάμψη ορίζεται με βάση την παραπάνω οδηγία ότι πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 35 Ν/mm2. Ένα πλακάκια καλής ποιότητας πληρεί την γυγκεκριμένη προδιαγραφή και δεν υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση πυ δεν έχει γίνει καλή τοποθέτηση και έχουν μείνει κενά στο σώμα της κόλλας.

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΒΗ

Δέιχνει την σκληρότητα του πλακιδίου απέναντι στην τριβή. Ένα πλακάκι καλής ποιότητας δεν παρουσιάζει πρόβλημα κατά το σύρσιμο αντικειμένων επάνω σε αυτό. Μία καλή τιμή είναι μικρότερη από 175 mm3 σύμφωνα με την οδηγία ISO 10545-6.

ΤΡΑΧΥΤΗΤΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ

Ένας παράγοντας ο οποίος θα πρέπει να είναι συμβατός με τις απαιτήσεις που έχετε όσον αφορά την τελική επιφάνεια. Συνήθως τα πλακάκια εξωτερικού χώρου έχουν ανάγλυφη επιφάνεια, αλλά λιγότερο και άλλα περισσότερο.

Σίγουρα η τελική επιλογή είναι δική σας υπόθεση. Καλό είναι βέβαια να σταθμίσετε τους κατάλληλους παράγοντες οι οποίοι θα βοηθήσουν στην όσο το δυνατόν καλύτερη τελική επιλογή.